Jämställdhet i hemmet

Vad är jämställdhet egentligen? Det är ett ord på mångas läppar, men ibland kan det vara lite oklart vad som egentligen menas med det. Ett område där jämställdhet diskuteras mycket är arbete i hemmet. Detta kommer sig av att kvinnor ofta gör lejonparten av detta arbete, medan män ”hjälper till” då och då. Detta är inte hälsosamt för relationen eller någon av parterna. Det är viktigt att dela på arbetet hemma, och känna att det är en jämnt fördelad belastning för båda.

Förutom att dela på arbetet är det också viktigt att inte ha alltför höga krav på vad som måste göras hemma. Att hitta en balans mellan arbete och avkoppling är faktiskt essentiellt. Ett klassiskt sätt att slappna av lite mellan varven är spabad hemma. Den här sidan jämför olika swimspa med varandra, så att båda kan njuta av den lediga tiden, efter en jämnt fördelad arbetsbörda där hemma. Lyxar man till det för sig, så gör man det också lättare att komma överens.

Arbeta ihop – njut ihop

Jämställdhet i hemmet

Det finns också en poäng i att fundera på om ni inte skulle kunna göra hushållsarbete tillsammans. Precis som man kan njuta av ledig tid ihop kan det också vara riktigt trevligt att exempelvis laga mat ihop. Jämställdhet blir ofta en fråga om uppdelning: båda ska göra 50 procent var. Då utgår man från att de gör sysslorna separat. Varför inte göra dem ihop? Det skapar gemenskap och en känsla av att båda bryr sig, utan att det måste vara en fråga om exakta procenttal.

Prata om behov

En annan bra metod för jämställdhet i hemmet är att prata om vad man behöver. Tycker du att det är för stökigt hemma, och att din partner inte hjälper till? Förklara varför det känns jobbigt för dig! I bra förhållanden går det att prata om sådana saker utan att det behöver utveckla sig till en konflikt. De flesta män kan bli feminister. Det handlar ju trots allt om rättvisa. Det är framför allt mäns ansvar att ändra på situationen, så att vi får ett jämställdare samhälle!